2 Ocak 2014 Perşembe

GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ


                          GÖRSEL TASARIM ÖĞELERİ 

                   

1) ŞEKİL
•Şekil bir yüzey üzerine yaratılan iki boyutlu biçimlerdir.
•Farklı şekiller bir araya gelerek anlamlı bir bütün oluşturabilirler.





b)ALAN: Görsel materyalde alan kullanımı materyalin anlaşılabilir olmasını sağlar. Materyalimizde kullandığımız resimleri, metinleri vb.uygun yerlerde kullanmalı ve bu sayede aradığımız şeyi rahatça bulabiliriz ve alanı uygun olarak kullanmış oluruz.





c)BOYUT: Cisim diğer cisimlerle birlikte kullanıldığında boyut açısından bir anlam ifade eder. Materyalimizde kullanacağımız nesnelerin boyutuna dikkat etmemiz görsellik açısından bize faydalı olur.






 Boyutu Daha İyi Anlamamız İçin Video





d)DOKU Doku, görselin hem daha gerçekçi gözükmesine hem de zeminle cisim arasında oluşan farklılık sayesinde daha rahat algılanmasına yardımcı olur. Görsel tasarım öğelerinden bu ilkeyi kullanarak nesnelerimizin daha gerçekçi ve dikkat çekici olmasını sağlayabiliriz.:





 Boyutu Daha İyi Anlamamız İçin Video



e)RENK: Görsel materyalde önemli bir unsur olmakla birlikte etkililiği bilinçli kullanılmasına bağlıdır. Bir renk kendisini çevreleyen renkler dikkate alınmadıkça doğru olarak değerlendirilmez. Renkler ana ve ara renkler olarak ikiye ayrılır. Ana renkler çevremizde daha etkindir.







f)ÇİZGİ:Çizgi ,dikkati belirli bir noktaya çekebildiği gibi belirli bir yolun izlenmesini de sağlayabilir. Çizgiler yön ve hareket gösterebildiği gibi şekilleri ayırma ve birleştirme işlevini de görür.Görsel tasarım öğelerinin en çok kullanılan öğesidir.




Çizgi konusunu daha iyi anlamak için video

                                              


GÖRSEL TASARIM İLKELERİ



                                        GÖRSEL TASARIM İLKELERİ




1) BÜTÜNLÜK: Bir görseli meydana getiren öğelerin bir bütün olarak görünmesini sağlayan öğeler arasındaki ilişkidir. Materyal içinde bütünlüğün sağlanmış olması mesajı almayı ve yorumlamayı kolaylaştırır.






2) DENGE: Öğretim materyali üzerinde denge yatay ve dikey eksenin her iki tarafında objelerin eşit olarak dağıtılması ile oluşturulur. İstenilen amaca yönelik olarak objelerin bütününe yerleşmesi ile denge veya dengesizlik etkisi yaratılabilir.




Denge konusunu daha iyi anlamamız için video

                                       





3) VURGU: Vurgunun bütüne baskın olması gereklidir. Öğretim materyalinin can alıcı noktasıdır. Dikkat çekmek istediğimiz nokta diyebiliriz. En ilgi çekici nokta olarak tasarlanıp en unsurlar yerleştirilmelidir. Vurgu yapılan nesne diğer nesnelerden renk,boyut  ve yazı tipi bakımından farklı olmalıdır



Vurguı konusunu daha iyi anlamamız için video




4) YAKINLIK: Materyalimizde kullandığımız metinler, resimler ve diğer objeler birbiri ile ilişkili yani yakın yerlere yerleştirilmelidir. Bir objeyi oluşturan çizgiler birbiri ile uyumlu bir şekilde bu ilke göze alınarak yerleştirilir.






5) HİZALAMAGörsel materyallerin daha kolay algılanmasında öğeler arasında kurulan ilişkilerin daha rahat anlaşılmasında önemli rol oynar.Materyal içinde düzenli bir şekilde yerleştirilmiş öğeler daha kolay algılanır








6) YERLEŞTİRME: Görsel hiyerarşi insanların, bilginin nasıl organize edildiğini anlamasına ve görseli gözden geçirmesine yardımcı olur.






EĞİTSEL MATERYALDE GÖRSEL TASARIM


                       
                                  EĞİTSEL MATERYALDE GÖRSEL TASARIM






1) RESİM, FOTOĞRAF VE GRAFİK KULLANIMI: Bu öğelerin kullanımı ne çok soyut ne de çok gerçekçi olmalıdır. Gerçek resimler (fotoğraflar) yerine karikatürler, çizimler ya da diyagramlar kullanılmalıdır. Bu şekilde çok fazla ayrıntıya girerek öğrencinin dikkatinin dağılması ve odaklanılacak ana konudan uzaklaşması önlenebilir. Rakamsal bilgilerin aktarılmasında grafikler kullanılır.
Dersimizde bu konuyla ilgili paylaşımlarımız; Resim kullanımı bir materyal hazırlanırken çok gerçekçi olmamalıdır. Dinleyen kişilerin aklında başka şeyler uyandırmamalıdır. ÖRNEĞİN;



Hızla giden bir arabanın tasviri için çizim kullanılmıştır. Aynı tasvirin gerçek bir yarış arabası görseli ile yapılması, öğrencilerin marka, model, renk gibi ayrıntılara odaklanmasına neden olabilirdi.




2)METİN KULLANIMI: •Görselin genelinde aynı tip yazı tipinin kullanılmasına gayret gösterilmelidir. Belirli bir noktaya dikkat çekilmesi amacıyla altı çizili, kalın, renkli ya da italik yazı tipi tercih edilebilir. Sunum için hazırlanan materyallerde en çok karşılaşılan hatalardan biri uzun metinler ardı ardına kullanılır. Bu da okuyucu boğar.Aynı tip yazı kullanılmalıdır sadece odak noktası olan kelime ve cümlenin harfleri kalın ya da altı çizili olmalı veya rengi değiştirilmeli.Yazının altındaki zemin rengine göre metnin rengini ayarlamalıyız ki anlaşılabilsin. Yazı her zaman ne büyük ne de küçük olmalıdır çünkü konuların ayrımı ayırt edilmesi bu şekilde zor hale gelir.




3)RENK KULLANIMI: Dikkat çekilmek istenilen öğelerin renk seçimlerinde parlak ve canlı renklere ağırlık verilmelidir. Materyalde kullanılan renk sayısı sınırlı olmalıdır. Aşağıdaki örnekteki gibi renklerin çok fazla ve uyumsuz kullanılması görselliği bozuyor ve dikkatin ne yöne olacağını karıştırıyor. Renk kullanımında etkinliğiz farklı iki renkte kartona yazılar yazdık. Hangisinin daha iyi okunduğunu sorduk. Aşağıda göründüğü gibi zemin ve yazı rengi arasındaki zıtlık daha iyi okunmasına neden olur.




4)BİÇİM: Görsel mümkün olan en sade şekilde hazırlanmalıdır. Öğeler dengeli bir şekilde yerleştirilmelidir. İnsan gözüne uyum sağlayacak şekilde, özellikle yansıtılan materyallerde yatay kullanıma dikkat edilmelidir. Görsel, farklı ışık koşullarında ve değişik uzaklıklardan okunabilir olmalıdır. Tasarım yaparken biçim çok önemlidir tasarım yaparken sade ve düzenli olmasına dikkat etmeliyiz
ÖRNEĞİN;


Bu arama motorunda odak nokta sadece aramak istediğimiz şeyi yazacağımız yer ve ara butonudur. Sayfanın etrafında başka şeyler yok ve düzen ön planda google yazısına renk verilerek bir görsellik katılmıştır. Görseli hazırlarken şekilleri ve yazıları dengeli bir biçimde yerleştirmeliyiz.





GÖRSEL TASARIMDA DİKKATE ALINACAK FAKTÖRLER



   GÖRSEL TASARIMDA DİKKATE ALINACAK FAKTÖRLER 





1) ANALİZ: Analiz, sürecin ilk basamağı olup öğretmenin ne tür materyale ihtiyaç duyduğunu, hangi amaç için kullanacağını, hangi öğretim faaliyetini bu materyaliyle destekleyeceğini belirlediği aşamadır.

Yani bu aşama, ihtiyaç duyulan materyallerin belirlenmesi ve tasarım boyunca uygulanacak planın oluşturulması aşamasıdır. Bu yüzden bu aşamaya plan evresi de diyebiliriz






2) GELİŞTİRME: Bu aşamada belirlenen öğretim hedef ve çıktıları için ihtiyaç duyulan e-materyalin geliştirilmesi sürecidir. Tasarımın en önemli kısmıdır. Analiz evresinde yapılan planın hayata geçirildiği aşamadır. Önceden belirlenen materyaller bu aşamada geliştirilir.






3) DEĞERLENDİRME: Öğretmenin geliştirmiş olduğu materyali ne derece amaca hizmet ettiğini değerlendirdiği aşamadır. Geliştirilen materyallerin başta belirlenen plana uygun olup olmadığı, amaca ulaşılıp ulaşılamadığı kontrol edilir.





ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ İLE GÖRSEL TASARIM İLKELERİ ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?



ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ İLE GÖRSEL TASARIM İLKELERİ ARASINDA NASIL BİR İLİŞKİ VARDIR?





Hazırladığımız materyalde bu dört ana başlıkta yukarıda bulunan ifadeleri içermesi gerekmektedir. Örneğin: Materyalimizde video, karikatür gibi nesneleri; projeksiyon, akıllıtahta, tepegöz gibi teknolojik araç gereçleri kullanmalıyız. Kullanacağımız materyalde renk, boyut, şekil, alan, doku ve çizgi öğelerine dikkat etmeli ve materyalimize en uygun olanı doğru yerde kullanmalıyız. Sunumuz, hazırladığımız materyal birbiri ile bütünlük içerisinde olmalı, kullanılan objeler dengeli ve hizalı bir şekilde yerleştirilmelidir. Verilmek istenen mesaj vurgulanmalıdır. Materyalimizin tasarımında kullanılan öğeler basit bir biçimde olmalı, renk ve metin kullanımına dikkat edilmelidir. Yukarıda gördüğümüz resim bize teknolojinin eğitimdeki önemini tam anlamıyla göstermektedir.



           
   Eğitime uyarlandığında görsel tasarım, öğretimi daha kolay öğrenilir hale getirmek amacıyla kullanılır. Öğrencilerin çoğu öğrenmeyi görsel materyaller aracılığıyla gerçekleştirir. Sözel materyaller yoluyla öğrenen öğrenciler bile çeşitli konularda görsel materyallere ihtiyaç duyarlar. Zaten öğrenmeleri önemli bir kısmı yani % 83'lük bir kısmı görme ile gerçekleştirilir.