GÖRSEL TASARIM İLKELERİ
1) BÜTÜNLÜK: Bir görseli meydana getiren öğelerin bir bütün olarak görünmesini sağlayan öğeler arasındaki ilişkidir. Materyal içinde bütünlüğün sağlanmış olması mesajı almayı ve yorumlamayı kolaylaştırır.
2) DENGE: Öğretim materyali üzerinde denge yatay ve dikey eksenin her iki tarafında objelerin eşit olarak dağıtılması ile oluşturulur. İstenilen amaca yönelik olarak objelerin bütününe yerleşmesi ile denge veya dengesizlik etkisi yaratılabilir.
Denge konusunu daha iyi anlamamız için video
3) VURGU: Vurgunun bütüne baskın olması gereklidir. Öğretim materyalinin can alıcı noktasıdır. Dikkat çekmek istediğimiz nokta diyebiliriz. En ilgi çekici nokta olarak tasarlanıp en unsurlar yerleştirilmelidir. Vurgu yapılan nesne diğer nesnelerden renk,boyut ve yazı tipi bakımından farklı olmalıdır
Vurguı konusunu daha iyi anlamamız için video
4) YAKINLIK: Materyalimizde kullandığımız metinler, resimler ve diğer objeler birbiri ile ilişkili yani yakın yerlere yerleştirilmelidir. Bir objeyi oluşturan çizgiler birbiri ile uyumlu bir şekilde bu ilke göze alınarak yerleştirilir.
5) HİZALAMA: Görsel materyallerin daha kolay algılanmasında öğeler arasında kurulan ilişkilerin daha rahat anlaşılmasında önemli rol oynar.Materyal içinde düzenli bir şekilde yerleştirilmiş öğeler daha kolay algılanır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder